1. SPIES MET BERTRAND, CHAMPIGNON & KRIELTJES (BBQ) 

Ingrediënten

  • 2 Bertrands
  • 10 krieltjes
  • 10 witte of parijse champignons
  • pickels met of zonder mayonaise

Werkwijze

  • kook de krieltjes 10 min ongeschild in gezouten water
  • snij de Bertrands in vingerdikke schijven
  • steek de 3 tot 4 schijven worst op een spies en wissel af met stukken krieltjes en champignon (als je houten spiesen gebruikt, week ze dan minstens 30 min in water dan branden ze niet aan)
  • grill de spiesen op een hete BBQ 3 a 4 minuten aan elke kant 

Saus

  • serveer met pickels ef pickelmayonaise (pickels met schep mayo erbij) 

Bijgerecht: gegrild witlof 

Ingrediënten

  • 4 stuks witlof
  • 500 ml water
  • arachide olie
  • 20 gr boter

Werkwijze

  • Haal de minst mooie buitenste bladeren van de witlof af snij een heel klein stukje van het stronkje af zodat deze weer mooi wit is.
  • Breng een halve liter water aan de kook, voeg een tl zout toe en de boter
  • Kook de witlof in zijn geheel ongeveer 5 minuten afhankelijk van de grootte. 
  • haal de witlof uit het water, laat uitlekken en afkoelen
  • Halveer de witlof en dep droog met keukenpapier, bestrijk alle zijdes zeer dun in met een olie.
  • Als de BBQ op temperatuur is leg je de witlof met de hartkant op het rooster. 
  • Gril aan beide kanten een mooie ruit.

2. SPIES VAN TONI, BERLOUMI EN KERSTOMAAT (BBQ) 

Ingrediënten

  • 2 Toni’s
  • 200 gr Berloumi of haloumi kaas
  • 10 kers- of kleine trostomaten
  • groene of rode pesto

Werkwijze

  • snij de Berloumi kaas in grote dobbelstenen
  • snij de Toni’s in vingerdikke schijven
  • maak 2 grote of vier kleiner spiesen met afwisselend een schijf worst, een stuk Berloumi en een kerstomaat (als je houten spiesen gebruikt, week ze dan minstens 30 min in water dan branden ze niet aan)
  • grill de spiesen in 5 à 10 minuten op een minder warme kant van de BBQ


Saus

  • serveer met groene of rode pesto

Bijgerecht: venkelsalade met citrus en zongedroogde tomaten. 

Deze salade kan je gerust ook wat op voorhand maken en serveren bij je BBQ gerechten

Ingrediënten

  • 1 venkelknol
  • 1 pompelmoes
  • 1 (eet)appelsien
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • pezo
  • goede olijfolie
  • takje verse dragon
  • 5 zongedroogde tomaten

Werkwijze

  • Verdeel de venkels in vier en verwijder het buitenste blad en de harde kern door twee schuine inkepingen te geven in de de knol.
  • snij de venkel in dunne plakjes, als je een mandoline hebt gaat dit heel snel
  • haal het vruchtvlees uit de pompelmoes en de appelsien en meng het onder de venkel
  • pers de citroen en de limoen uit over de venkelsalade
  • hak de dragon fijn en meng het samen met een goede geut olijfolie onder de salade
  • snij de zongedroogde tomaten in de helft en verdeel over de salade
  • breng op smaak met zout en peper

3. SPIES MET SUNEE, BROCCOLI, ANANAS & THAISE MARINADE (BBQ) 

Ingrediënten

  • 2 Sunee worsten
  • 125 ml kant en klare loempia saus of sweet chili saus 
  • 6 mooie stronkjes broccoli
  • 6 mooie stukjes verse ananas
  • 1 limoen
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 1 lente ui, fijngesneden
  • verse koriander

Werkwijze

  • marineer de broccoli en ananas in de sweet chili saus.
  • snij de worsten in vingerdikke schijven
  • steek 3 tot 4 schijven worst op een spies en wissel af met een stronkje gemarineerde broccoli en ananas.
  • grill de spiesen op een hete BBQ tot ze een goudbruine kleur hebben.
  • garneer met limoensap, verse koriander, lente ui en chilipeper.

Hapje

  • maak kleine spiesjes met tandenstokers
  • serveer in een blaadje sla (little gem of sucrine)

Saus

  • serveer met sweet chili saus

4. SPIES ‘SURF & TURF’ MET SUNEE EN SCAMPI (BBQ) 

ingrediënten

  • 2 Sunee worsten 
  • 12 grote scampi met pantser

Voor de lookmarinade

  • 125 ml sojasaus
  • 2 el cassonade of rietsuiker
  • 6 tenen look, fijngehakt
  • 1 el limoensap
  • 10 gr verse koriander
  • 1 limoen in partjes, als decoratie

Werkwijze

  • snij de Sunee’s in vingerdikke schijven
  • meng alle ingrediënten voor de marinade en marineer hierin de scampi.
  • laat 30 minuten marineren.
  • steek de 3 tot 4 schijven worst op een spies en wissel af met 3 tot 4 scampi (als je houten spiesen gebruikt, week ze dan minstens 30 min in water dan branden ze niet aan)
  • grill de spiesen op een hete BBQ 3 a 4 minuten aan elke kant 

Hapje

  • maak kleine spiesjes met tandenstokers

Saus

  • besprenkel met limoensap

Bijgerecht bij SUNEE –  gemakkelijke glasnoedelsalade 

Zalig als bijgerecht zonder vlees of als gerecht op zich met stukjes gegrilde Sunee’s. Laat zich gemakkelijk ruim op voorhand maken en kan koud of op kamertemperatuur worden geserveerd.

Ingrediënten

  • 2 Sunee worsten
  • 10 gr verse koriander
  • 10 gr verse munt
  • 10 gr verse basilicum
  • ½ rode ui, versneden in fijne halve maantjes
  • 1 wortel, versneden in julienne of dunne plakken
  • ½ komkommer versneden in julienne of dunne plakken
  • 1 pakje vermicelli glasnoedels gemaakt van rijst
  • 2 limoenen

Voor de dressing

  • 1 el sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 el vissaus (optioneel, als je dit niet vind kan je dit weglaten)
  • 2 el cassonade of rietsuiker
  • 1 tl rijstazijn
  • 2 tenen look, fijngehakt

Werkwijze

  • grill de worsten op een hete BBQ tot ze een goudbruine kleur hebben 
  • breng 500 ml water aan de kook en zet het vuur dan uit
  • week hierin de noedels ongeveer 3 minuten of tot ze volledig zacht zijn
  • giet de noedels af
  • hak de verse kruiden grof
  • hak de gegrilde worst in schijven of grove stukken
  • meng de noedels, groenten, worst onder elkaar samen met de marinade.

Bijgerecht bij SUNEE –  komkommersalade met sesamzaad

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 tl zout
  • 3 el rijstazijn of andere zachte azijn
  • 1 el sojassaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 tl sesamzaad

Werkwijze

  • snij de komkommer in fijne plakjes
  • meng het zout er goed onder en laat 15 min rusten
  • knijp het overtollige vocht uit de komkommers met je handen giet dit weg
  • meng alle ingrediënten behalve het sesamzaad onder de komkommer en laat opnieuw 15 min rusten
  • garneer met het sesamzaad
Deel dit heerlijk recept met de pensen van Monsieur Boudin