Ingrediënten (4 p – één torentje per persoon):
- 2 dikke aubergines
- 2 TONIs (witte worst met venkel, gedroogde tomaat en oregano) in dunne schijfjes van 3 mm dik
- 1 ui, gepeld en fijngehakt
- 1 teen knoflook, gepeld in dunne plakjes
- 1 grote theelepel gedroogde oregano
- 200 gr passata
- zout en peper
- 100ml olijfolie
- balsamico azijn
- 4 el gedroogd broodkruim (60 gr)
- 200 gr geraspte parmezaan
- 20 gr rucola
Voor de baslicum mayonaise
- 8 el mayonaise (120 ml)
- 2 el citroensap (30 ml)
- 1 handvol verse basilicum (15 gr)
Bereiding:
- Voor de mayonaise: snipper de basilicumblaadjes heel fijn en meng alle ingredienten goed door elkaar (of je kan ook alles even mixen).
- Snijd de aubergines in plakken van 1cm en bak of grill ze tot ze aan beide kanten iets geblakerd zijn. Schep de plakken op een schaal en laat ze wat afkoelen.
- Doe voor de saus de olijfolie in een grote pan op matig vuur.
- Bak de ui, knoflook en gedroogde oregano in de olijfolie ongeveer 10 minuten tot de uitjes zacht zijn en de knoflook een beetje kleur heeft. Doe de passata erbij.
- Roer het mengsel goed door en laat het met de deksel op de pan minstens 15 minuten zachtjes pruttelen, mix het tot een dikke saus en breng op smaak met peper, zout en een klein beetje balsamicoazijn.
- Bestrijk een ovenschaal met wat olijfolie en zout,
- Maak nu 4 torentjes; begin met een plak aubergine en leg hier drie tot vier schijfjes TONI op, dan één of twee eetlepels tomatensaus en tenslotte wat geraspte parmezaan. Herhaal dit drie keer zodat je een torentje krijgt met drie plakken aubergine, worst en saus. Staan ze niet helemaal stevig, steek er dan een houten prikker door. .
- Bestrooi de torentjes op het einde rijkelijk met parmezaan en gemalen peper.
- Hussel het broodkruim met een beetje gehakte oregano en olijfolie en strooi dit mengsel op de kaas van elk torentje
- Zet de schaal een half uur in een voorverwarmde oven (190 graden), tot de bovenkant lekker krokant en goudbruin is.
- Schep een beetje van de tomatensaus op het bord, schik er het torentje op, rasp er een beetje geraspte parmezaan over en werk af met de rucola en wat basilicum mayonaise.